Wednesday, December 12, 2012

Kehilangan Jejak

Segenap penjuru hari ini penuh bunga. Harumnya menyergap sampai ke langit. Wanginya keluar menyeruak diantara tawa bahagia. Ketika sebuah pengharapan Engkau penuhi. Terpekur aku disisi kaki-ertiMu. Merenungkan akan kebesaran kuasa-Mu. Engkau Ya Illahi memberikan waktu dan kebahagiaan menjawab semua dupa harum doa dan pengharapan

Apalah aku ini ya Illahi….. Engkau manjakan aku dengan limpahan berkat-Mu. Mampukah aku untuk mengucapkan syukur pada-Mu ? Jangan izinkan nafsuku untuk membawaku ke lubang pengkhianatan kepada-Mu. Berkat-Mu yang melimpah. Jawab-Mu akan doaku.  Serta-Mu akan hidupku.  Adalah berkat yang aku syukuri.

Illahi …..Hari ini aku bersimpuh dihadapan-Mu.  Mohon ampun akan doa-doaku yang terhampar sampai dipangkuan-Mu. Mengucap syukur untuk hari-Mu yang indah. Biarkan rongrongan nafsuku terkubur bersama berkat-berkat-Mu. Adalah kemuliaan-Mu yang aku besarkan.  Engkaulah Illahi yang aku sembah.  

Pagi ini aku bangun dengan sejumlah pertanyaan: Mahu dibawa kemana hidupku ini 5 tahun atau 10 tahun mendatang? Bukan aku tidak bersyukur akan kehidupanku yang sekarang. Aku sangat mengucap syukur Allah memberikan aku hidup yang baik. Hanya sahaja aku merasa terbeban untuk bangun pagi. Kerana kalau bangun pagi, seharusnya aku harus terpaksa kerja lagi.

Aku pun tidak tahu apakah aku masih dapat melihat jejak kaki ku sendiri atau jejak kesyukuran atau berjalan sendiri. Tapi, yang aku jalani sekarang ini sepertinya bukanlah impian aku. Malah, aku selalu enggan untuk bangun pagi. Seperti yang aku katakan, bangun pagi aku pasti harus kerja. 

SAHABAT..
Hidupmu terasa menyebalkan? Rasanya hampa? Atau mungkin pekerjaanmu terasa memuakkan? Ingin keluar tapi beban hidup masih menghantuimu? Mungkin kehidupan cintamu hanya membuatmu terluka saja? Rasanya mau sendiri saja tapi takut kesepian?

STOP!
Berhentilah mengeluh.

STOP!
Berhenti berkesah.

STOP !
Berhenti memberi alasan.
Kerana keluh, kesah dan alasan adalah ciri-ciri pecundang (LOSER)
Jadi bukankah lebih baik disyukuri sahaja daripada disesali?
Bukanlah lebih baik tersenyum daripada bermasam muka?


Bersyukurlah
Setidaknya kerana hari ini kau masih mampu bernafas
Setidaknya kerana hari ini kau masih mampu melihat
Dan setidaknya Kerana hari ini kau masih mampu bersyukur
Jangan KEHILANGAN JEJAK

No comments: